PedalSlot on pieniin päin

PedalSlot on pieniin päin

posted in: Yleinen | 0

Runkolukitus ja polkupyörän hyvä tuki ovat pyörätelineen tärkeimmät ominaisuudet. Olemme jatkuvasti suunnitelleet telineitämme niin, että pyörän pysäköinti on helppoa ja turvallista.

Lapset ovat suuri osa arkipyöräilijöiden joukkoa, mutta niin kuin usein muutenkin – myös pyöräpysäköinnissä heidän asiansa on ”lapsipuolen asemassa”. Lastenpyörät ovat aikuistenpyöriin verrattuna kooltaan hyvin erilaisia. Erilaisten polkupyörien ja telineen yhteentoimiminen on mekaaninen haaste, minkä kunnollinen ratkaiseminen voi olla vaikeaa. Eikä lapsille ole kunnollisia pyöräpaikkoja. Tartuimme tähän haasteeseen lasten näkökulmasta.

Kunnollisia pyöräpaikkoja lapsille

On tärkeää, että lapset voivat pysäköidä pyöränsä yhtä hyvin kuin aikuisetkin. Se on tärkeää oikeiden tapojen oppimiselle, mutta myös juuri tämän hetken käytölle. On väärin, että lasten pyörät jäävät irrallisina lojumaan tai epämääräisesti hirtetään kiinni telineisiin. Lasten on voitava pysäköidä pyöränsä yhtä hyvin kuin muidenkin. Myös aikuisten arki helpottuu, kun lasten pyörät voidaan pysäköidä helposti ja asiallisesti. Tämä on tietysti apu lasten vanhemmille, mutta myös muille pyöräilijöille, koska asiallinen pysäköinti tuo tilaa ja turvaa myös heidän pyörilleen.

Patentoimamme polkupyörän ”vasemman polkimen tuki” on monella tapaa hyvin joustava, sitä voi muokata ilman, että sen toiminta suuresti muuttuu tai vaikuttamatta sen yhteensopivuuteen erilaisten polkupyörien kanssa. Aiempien tutkimusten pohjalta telineemme olivat yhteensopivia aikuistenpolkupyörien kanssa ja lastenpolkupyörien kanssa 24 tuuman kokoon asti. 24 tuumaisista ison osan kanssa telineet toimivat hyvin mutta ei kaikkien. Tavoite oli selvä: parannetaan telineen kykyä toimia pienempien polkupyörien kanssa, ilman että se vaarantaa yhteensopivuutta aikuistenpolkupyörille.

Puheista tekoihin

Työ alkoi uusien mittatietojen hankkimisella. Seuraavaksi tietojen pohjalta tehtiin tietokonemalleja, jotka antoivat suuntaa miten tuentaa pitää muuttaa. Käytännössä tuennan muuttaminen on matematiikkaa, uusien ideoiden pyöritystä ja toistuvia kokeiluja tietokoneella, kunnes uudet suuntaviivat löytyvät ja selkeytyvät. Valitettavan usein selkeytyminen tarkoittaa jonkin ylitsepääsemättömän asian löytymistä ja idean hylkäämistä. Kun kehitettävä asia pysyy lupaavana, siitä tehdään prototyyppi. Prototyypit ovat usein karkeita ja rumia alumiinista tehtyjä kyhäyksiä, jotka eivät paljoa muistuta pyöräilijöille käyttöön tulevia telineitä, mutta niillä päästään vihdoin testaamaan asioita oikeiden polkupyörien kanssa.

Uudella mitoituksella yhteensopivuutta saatiin venytettyä kattamaan 24 tuumaiset lastenpyörät ja suurin osa 20 tuumaisista lastenpyöristä. Käytännössä sama pyöräpaikka toimii aikuisille ja koululaisille alaluokista alkaen. Saman pyöräpaikan tuentaa ei aivan pienempien polkupyörien kanssa voi käyttää ja runkolukituspiste jää liian korkealle. Vaikka tie nousi tässä kohtaa pystyyn, emme halunneet luovuttaa ja lähdimme ratkomaan ongelmaa toisesta suunnasta. Koska pienten lasten ja aikuisten polkupyörät ovat hyvin erikokoisia – niin kuin polkijatkin, päätettiin kehittää pieniä pyöriä varten oma pyöräpaikka malli Child:

Child-pyöräpaikassa tuki on vasemmasta poljinkammesta ja siinä on runkolukituspiste, mutta mitoitukset ovat lasten kokoa. Pyöräpaikkoja voidaan telineissä käyttää sekaisin, sen mukaan mikä on tarve lastenpyörille. Yhdistämällä vierekkäin isojen ja pienten polkupyörien paikkoja helpotetaan vanhempien pyöräilyä. Samalla tämä on myös tehokasta tilankäyttöä, koska pienten ja isojen pyörien merkittävää kokoeroa voidaan hyödyntää.

Huomautus yhteensopivuudesta – jokainen polkupyörämalli on oma toteutuksensa, emmekä voi taata yhteensopivuutta tietyn mallin kanssa ilman testausta. Suunnittelu ja tekemämme testit kuitenkin varmistavat, että lähes kaikki mainittujen kokojen polkupyörät ovat yhteensopivia PedalSlot telineiden kanssa.