Arkipyöräilyn edistämistä pikkurahalla

Arkipyöräilyn edistämistä pikkurahalla

posted in: Yleinen | 0

Laaja pyöräpysäköinnin parantaminen on vaikuttava tapa edistää pyöräilyä, koska se on kaikille näkyvä ja konkreettinen muutos ihmisten arjessa. Pyöräpysäköinnin kuntoon laittaminen ei ole koskaan ollut edullisempaa kuin nyt … mutta asialla on kiire.

 

Valtion avustusta jopa 50% kustannuksista

Liikennevirasto on julkistanut Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelman 2018, jonka avulla tuetaan kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamista kaupunkien ja kuntien katuverkolla 2018, 2019 ja 2020 tapahtuvissa hankkeissa. Valtion avustuksen määrä voi olla jopa 50% kustannuksista. Hakuaika päättyy jo joulukuun alussa – 07.12.2018.

Hankeavustuksella halutaan ensisijaisesti parantaa arkikävelyn ja -pyöräilyn olosuhteita ja houkuttelevuutta ja siten lisätä kävely- ja pyöräilymatkojen määrää ja kulkutapaosuutta.

Hankehakemuksia halutaan esimerkiksi pyöräpysäköinnin kehittämisestä, koska sillä on merkittävä vaikutus pyöräilyn houkuttelevuuteen.

 

Hyvä pyöräpysäköinti lisää pyöräliikennettä

Monille pyörille yhteensopiva, helppokäyttöinen, runkolukittava pyöräpysäköinti on hyvin kustannustehokas tapa kehittää pyöräilyolosuhteita. Kun pyöräpaikkojen määrät ja sijainnit vastaavat tarvetta, pyöräpysäköinti ehkäisee pyörävarkauksia ja lisää pyöräliikennettä.
Vuoden 2016 Helsingin Pyöräilybarometrissa 70 % vastaajista kertoi, että turvallisempi pyöräpysäköinti saisi heidät pyöräilemään enemmän. Helsingissä panostetaankin lisäämällä merkittävästi runkolukittavien pyörätelineiden määrää useissa sijainneissa.

 

Edullisilla PedalSlot kaaritelineillä on runkolukittavan pysäköinnin järjestäminen nyt entistäkin edullisempaa. Suomessa valmistetut Arc ja Bar ovat korkealaatuisia moderneja kaaritelineitä. Ne erottuvat tavallisista kaaritelineistä kaaren leveällä profiililla, vahvalla materiaalilla ja itsenäisillä lukituspisteillä. Ominaisuudet jotka tekevät pyörien pysäköinnistä helpompaa ja turvallisempaa.
PedalSlot kaaritelineisiin on helppo pysäköidä kaikenlaiset polkupyörät, kuten lastenpyöriät, läskipyörät, tavarapyörät, jne. Niihin on helppoa lukita turvallisesti myös naistenpyörät ja citypyörät.

 

Ideoita pyöräpysäköinnin parantamiseksi nopeasti ja kustannustehokkaasti

Hajautetulla pyöräpysäköinnin varmistetaan hyvä saavutettavuus ja suuri vaikuttavuus. Matkakeskukset ja vastaavat liikenteen solmukohdat kaipaavat lähelleen keskitetyn suuren määrän pyöräpysäköintiä. Muussa tapauksessa keskittäminen ei palvele käyttöä, koska yhden tai kahden korttelin matka on useille pyöräilijälle syy pysäköidä pyöränsä lähemmäs määränpäätään. Siksi hajautettu pysäköinti palvelee suurempaa joukkoa pyöräilijöitä sekä kauppoja, palvelujen tarjoajia ja muita kunnan toimijoita.

 

Pyöräpysäköinnin järjestäminen ei vaadi merkittäviä katutöitä vaan resurssit voidaan kohdistaa itse asiaan. Esimerkiksi Oulun kaupunki hankki PedalSlot kaaritelineitä. Hankitut irtotelineet voidaan sijoittaa mille tahansa alustalle ilman perustusta tai ankkurointia.

Pyöräpysäköintiä voidaan lisätä helposti esimerkiksi muuttamalla pieni osa katupysäköinnistä pyörien pysäköintiin. Yhteen pysäköintiruutuun mahtuu 8-10 polkupyörää. Pyöräpysäköintiä voidaan sijoittaa pysäköintikaistalle, pysäköintitaskuun ja käytöstä poistettuihin linja-autopysäkkien syvennyksiin.

Tila 10-20 pyöräpaikalle löytyy lähes aina, kyse on pääasiassa asioiden priorisoinnista.

Korkealaatuista polkupyörien pysäköintitilaa voi järjestää myös pysäköintihalleihin. Suomessa vaikuttaa olevan vahva myytti, että polkupyörillä ajaminen pysäköintihalliin ja hallissa on erityisen vaarallista ja siksi kiellettyä. Onneksi muutamat poikkeukset osoittavat myytin murretuksi. Pyöräilijälle hallin suoja ja hyvä valaistus ovat yhtä tärkeitä kuin autollijallekin.
Lisäksi halleista löytyy lähes aina kohtia, jotka ovat liian ahtaita autopysäköintiin mutta hyvin riittäviä pyörille.

 

 

Hyvän pyöräpysäköinnin vaikuttavuutta voi helposti tehostaa myös tiedottamalla asukkaita kunnollisista lukitsemistavoista ja välineistä, esimerkiksi kouluissa ja paikallisessa mediassa. Myös paikalliset kauppiaat saattavat innostua kamppanjaan tarjoamalla eritysihintaisia hyviä lukkoja.